Jabłkowy przekładaniec

0 (0 ocen)

Ciasto można określić słowami: tanie, szybkie, delikatne i pyszne.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    25 dag mąki,
    1/2 kostki margaryny,
    1 żółtko,
    1 łyżka cukru pudru,
    odrobina starej skórki cytrynowej,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    Ciasto biszkoptowe:
    2 jajka,
    3 czubate łyżki cukru,
    2 czubate łyżki maki pszennej,
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

    Do przekładania:
    70 dag obranych i pokrojonych jabłek (antonówek lub szarych renet),
    4 łyżki cukru pudru w wanilią,
    2 czubate łyżki zmielonych orzechów,
    2 czubate łyżki buki tartej,

Jabłkowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić przez pół godziny i wyłożyć nim formę o rozmiarach 19x22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w mocno rozgrzanym piekarniku (250 stopni C).
  • 2. Przekładanie:
    Gdy ciasto lekko się zarumieni, wyjąć z piekarnika. Posypać bułka tartą z orzechami. Nałożyć pokrojone w cienkie plasterki jabłka, przesypując je cukrem. Następnie znów posypać tarta bułką z orzechami.
  • 3. Biszkopt:
    Z podanych składników zrobić ciasto biszkoptowe i zalać nim jabłka. Wstawić do piekarnika (200 stopni C). Piec na jasnozłoty kolor ok. 35 -40 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem z wanilią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy