Jabłkowy przekładaniec

4.5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Przepyszne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym oraz dwoma warstwami jabłek w galaretce. Tylko wygląda na skomplikowane, ale tak na prawdę jest bardzo proste. Uwaga! Ciasto jest wysokie :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    8 jajek
    1 1/4 szklanki cukru
    1 1/4 szklanki maki
    3-4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt biały:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1 szklanka cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier wanilinowy
    3/4 l mleka
    300 g masła

    Masa jabłkowa:
    4 duże jabłka
    2 galaretki agrestowe
    2 galaretki brzoskwiniowe

    Polewa:
    100 g czekolady mlecznej
    2 łyżki mleka
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Jabłkowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Biszkopt biały: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 25-30 min. Następnie studzimy.
  • 3. Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy obie maki roztrzepane z pozostałej szklance mleka. Całość zagotowujemy cały czas mieszając, następnie odstawiamy do wystudzenia przykrywając folią spożywcza, aby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu.
  • 4. Masy jabłkowe: w dwóch osobnych miseczkach rozpuszczamy po dwa galaretki agrestowe i brzoskwiniowe w 2 szklankach wrzątku. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiedy galaretki zaczną tężeć dodajemy do każdej miseczki po połowie startych jabłek i dokładnie mieszamy.
  • 5. Przełożenie ciasta: Dolny blat biszkoptu kakaowego smarujemy 1/4 kremu, wylewamy na niego jabłka w galaretce agrestowej i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki. Biszkopt biały smarujemy od spodu 1/4 kremu i kładziemy na galaretce. Górę biszkoptu także smarujemy 1/4 kremu na który wylewamy jabłka w galaretce brzoskwiniowej i wstawiamy ponownie do lodówki do zastygnięcia galaretki. Górny biszkopt smarujemy od spodu pozostałym kremem i kładziemy na zastygnięte galaretce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z mlekiem. Polewą dekorujemy ciasto i posypujemy posypką cukrową lub wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Wtorek 14.10.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=173

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować