Ciasto pyszne! Nie za słodkie, czuć smak jabłek, cynamonu i orzechów - wszystko się ze sobą idealnie komponuje. Dość pracochłonne, ale za to jaki efekt i satysfakcja! Serdecznie polecam!
Jabłkowo-orzechowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE BISZKOPTU:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy jajecznej, tj. po 2 łyżki i delikatnie wmieszać, i tak do końca tylko ręcznie - nie mikserem!
Na dno blaszki (38x23cm) wyłożyć papier do pieczenia i wylać masę. Równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170°C - 180°C i piec 30-40 min. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt podzielić wzdłuż na dwie części.
2.WYKONANIE CIASTA JABŁKOWEGO:
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem (rozrzedzą się). Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrzedzone drożdże. Zarobić ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą) i na nie rozprowadzić starte na grubych oczkach jabłka. Posypać cynamonem i przykryć druga częścią ciasta. Piec w temperaturze 180°C do zrumienienia, tj. ok 30 min.
3.WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Ostudzić. Masło lub margarynę (pokojowej temperatury) utrzeć i dodawać stopniowo budyń i wódkę. Na koniec wmieszać orzechy (które nie koniecznie muszą być włoskimi, mogą to być równie z powodzeniem laskowe).
4.WYKONANIE POLEWY:
W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać (nie dopuścić do zagotowania!). Po przestudzeniu dodać śmietanę idobrze wymieszać. Polać wierzch ciasta.
5.PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Jedna cześć biszkoptu - połowa masy orzechowej - ciasto jabłkowe - druga połowa masy - druga cześć biszkoptu - polewa
Komentarze