Jabłkowo-orzechowy przekładaniec

4.51 (190 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto pyszne! Nie za słodkie, czuć smak jabłek, cynamonu i orzechów - wszystko się ze sobą idealnie komponuje. Dość pracochłonne, ale za to jaki efekt i satysfakcja! Serdecznie polecam!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    6 jaj
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    opakowanie (16g) cukru wanilinowego (opcjonalnie)
    szczypta soli

    Składniki na ciasto jabłkowe:

    1 kg jabłek
    4 żółtka
    15 dag margaryny
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka cukru pudru
    4 dag drożdży
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1-2 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
    2 łyżki bułki tartej

    Składniki na masę:

    1/2 litra mleka
    2 budynie śmietankowe
    25 dag masła lub margaryny
    3 łyżki cukru
    ok 2 kieliszki czystej wódki (kieliszek 25ml)
    szklanka zmielonych orzechów włoskich

    Składniki polewę:

    1/4 kostki margaryny
    3 łyżeczki cukru pudru
    2 łyżki gorzkiego kakao
    2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
    1,5 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody (wrzątku)


Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Jabłkowo-orzechowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE BISZKOPTU:

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy jajecznej, tj. po 2 łyżki i delikatnie wmieszać, i tak do końca tylko ręcznie - nie mikserem!
    Na dno blaszki (38x23cm) wyłożyć papier do pieczenia i wylać masę. Równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170°C - 180°C i piec 30-40 min. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt podzielić wzdłuż na dwie części.
  • 2. WYKONANIE CIASTA JABŁKOWEGO:

    Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem (rozrzedzą się). Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrzedzone drożdże. Zarobić ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą) i na nie rozprowadzić starte na grubych oczkach jabłka. Posypać cynamonem i przykryć druga częścią ciasta. Piec w temperaturze 180°C do zrumienienia, tj. ok 30 min.
  • 3. WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ:

    Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Ostudzić. Masło lub margarynę (pokojowej temperatury) utrzeć i dodawać stopniowo budyń i wódkę. Na koniec wmieszać orzechy (które nie koniecznie muszą być włoskimi, mogą to być równie z powodzeniem laskowe).
  • 4. WYKONANIE POLEWY:

    W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać (nie dopuścić do zagotowania!). Po przestudzeniu dodać śmietanę idobrze wymieszać. Polać wierzch ciasta.
  • 5. PRZEŁOŻENIE CIASTA:

    Jedna cześć biszkoptu - połowa masy orzechowej - ciasto jabłkowe - druga połowa masy - druga cześć biszkoptu - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować