Jabłkowo-orzechowy

4.5 (147 ocen)

Choć na jego przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu, zapewniam, warto.

Składniki:

  • Ciasto jabłkowe:
    1 kg jabłek
    4 żółtka
    15 dkg margaryny
    30 dkg mąki pszennej
    1 łyżka cukru pudru
    4 dkg drożdży
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    1-2 łyżki cynamonu
    1-2 łyżki bułki tartej
    Szczypta soli

    Biszkopt orzechowy:
    8 jaj
    8 łyżek zmielonych orzechów
    6 łyżki bułki tartej
    8 łyżek cukru kryształu
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    ½ l mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    25 dkg masła
    Cukier do smaku

    Polewa:
    2 dkg czekolady mlecznej
    4 łyżki margaryny
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mleka
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jabłkowe: Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę, rozrzedzone drożdże. Zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę, rozprowadzić utarte n tarce o grubych oczkach jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć 2 częścią ciasta. Piec w temp. 180* C przez ok. 40 min. Wymiary mojej blaszki to: 20x31.
  • 2. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec w temp. 180* C przez 25-30 min. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na pół.
  • 3. Masa: Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń
  • 4. Przełożenie: Biszkopt orzechowy-połowa masy-ciasto jabłkowe-druga polowa masy-biszkopt orzechowy-polewa.
  • 5. .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować