Jabłkowe kwiatuszki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 1cm.
2.Cukier cynamonowy:
Cukier wymieszać z cynamonem.
3.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i drożdże utarte z 1 łyżką cukru. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3mm i pokroić w paski o szerokości 1cm.
4.Paskami ciasta owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym.
5.Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem
i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.
6.Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez około 20-25 minut.
Komentarze