Jabłkowe knedle - bez ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 30 min

Knedle zazwyczaj kojarzą nam się z masą przygotowaną na bazie ugotowanych ziemniaków i mąki, ewentualnie z dodatkiem białego sera. Dziś zupełnie coś innego. Knedle na bazie jabłek - pysznych, słodkich, soczystych- naszych polskich ;) . Knedle jabłkowe swoje korzenie mają w kuchni austriackiej.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    · 600 g jabłek pokrojonych w kostkę (waga jabłek już po pokrojeniu w drobną kostkę, bez skórki)

    · 100 g masła

    · 6 jajek

    · 200 g grubo mielonych migdałów

    · 100 g domowego cukru waniliowego

    · 40 g mąki pszennej

    · 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    · 230 g pokruszonej chałki

    · skórka z cytryny

    · masło klarowane do smażenia

    · 400 g jogurtu naturalnego gęstego

    · 2 łyżki miodu malinowego

    · bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle

Jabłkowe knedle - bez ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vb7rst 1. Jabłka dusimy na maśle z cukrem. Do lekko przestudzonej masy dodajemy żółtka, uważając, aby nie zrobiła się nam jajecznica. Dodajemy mielone migdały i skórkę z cytryny. Dodajemy chałkę oraz mąkę i dokładnie wyrabiamy.
  • image-0g6x35a 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do jabłek. Delikatnie wyrabiamy.
  • image-0ntifg4 3. Formujemy knedle i panierujemy w bułce tartej.
  • image-0jtn0hb 4. Obsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle. Podajemy z zimnym jogurtem wymieszanym z miodem malinowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować