Jabłecznikowe mazurki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Podzieliłam jabłecznik na mazurki i wszystkim bardzo smakowały.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na ciasto

    mąka 3 szkl
    żółtka 4 szt
    cukier 3/4 szkl
    śmietana kwaśna 2 łyżki
    masło albo margaryna 1 kostka(250g)
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    na mus

    jabłka ok 7 dużych szt
    cukier 1/2 szkl
    galaretka pomarańczowa 2 szt
    żelatyna 1 łyżeczka

    dodatkowo

    masa kajmakowa
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Jabłecznikowe mazurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. abłka obrać, pokroić i udusić z cukrem. Gdy jabłka się rozpadną wsypać obie galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Musu powinno być troszkę więcej niż litr.

    Żelatynę rozmieszać w malutkiej ilości wody i dodać do jabłek dobrze wymieszać i zostawić do przestygnięcia.

    Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie nierówne części. Większą częścią wyłożyć dno przygotowanej dużej blaszki, oprószyć mąką i wyłożyć masę jabłeczną, wyrównać i przykryć pozostałym ciastem. Można rozwałkować ciasto i można też odrywać kawałki i nimi zasypać ciasto.

    Piec do zezłocenia ok. 50 min w 180 stopniach.

    Ciasto wystudzić i zasmarować wierzch masą kajmakową. Brzegi ciasta obsypać wiórkami kokosowymi. Wiórkami naznaczyć na cieście na jakie kawałki będzie krojone ciasto (prostokąty czy kwadraciki) i dowolnie je udekorować.

    Linie wysypane wiórkami powinny być troszkę szersze by po ukrojeniu przez środek wiórków starczało na dwa brzegi krojonego i sąsiedniego małego mazurka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa kajmakowa Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować