Jabłecznikowe mazurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.abłka obrać, pokroić i udusić z cukrem. Gdy jabłka się rozpadną wsypać obie galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Musu powinno być troszkę więcej niż litr.
Żelatynę rozmieszać w malutkiej ilości wody i dodać do jabłek dobrze wymieszać i zostawić do przestygnięcia.
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie nierówne części. Większą częścią wyłożyć dno przygotowanej dużej blaszki, oprószyć mąką i wyłożyć masę jabłeczną, wyrównać i przykryć pozostałym ciastem. Można rozwałkować ciasto i można też odrywać kawałki i nimi zasypać ciasto.
Piec do zezłocenia ok. 50 min w 180 stopniach.
Ciasto wystudzić i zasmarować wierzch masą kajmakową. Brzegi ciasta obsypać wiórkami kokosowymi. Wiórkami naznaczyć na cieście na jakie kawałki będzie krojone ciasto (prostokąty czy kwadraciki) i dowolnie je udekorować.
Linie wysypane wiórkami powinny być troszkę szersze by po ukrojeniu przez środek wiórków starczało na dwa brzegi krojonego i sąsiedniego małego mazurka.
Komentarze