Doskonałe połączenie ciemnego ciasta, jabłek z masą śmietankową oraz wiórek kokosowych z kawą cappucino , ciasto prezentuje się wspaniale i bardzo apetycznie smakuje.
Jabłecznik z masą śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Żółtka ucieramy z cukrami. Do białek dodajemy utarte żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy ok. 25-30 min w tem. 180C. Po upieczeniu kroimy na 2 części.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i trzemy na tarce, następnie przekładamy do garnka dodajemy wodę i dusimy ok. 15-20 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretki i mieszamy do połączenia składników.
3.Masa śmietankowa: Śnieżki ubijamy z mlekiem na puch. Galaretki rozpuszczamy w 300ml wody i studzimy. Tężejące galaretki wlewamy do ubitych śnieżek i mixujemy.
4.Polewa czekoladowa:
Mleko zagotowujemy z cukrem, zdejmujemy z ognia dodajemy margarynę, kakao i mieszamy. Na koniec posypujemy wiórkami i cappucino.
5.Przełożenie: ciasto-masa jabłkowa, masa śmietankowa- ciasto-polewa czekoladowa- wiórki kokosowe i cappucino.
Komentarze