Jabłecznik z masą śmietankową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonałe połączenie ciemnego ciasta, jabłek z masą śmietankową oraz wiórek kokosowych z kawą cappucino , ciasto prezentuje się wspaniale i bardzo apetycznie smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:blaszka 24x38
    7 jaj
    1szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 cukier waniliowy
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    3łyżki kakao

    Masa jabłkowa:
    2kg jabłek
    2 galaretki pomarańczowe
    1/2 szkl. wody

    Masa śmietankowa:
    2śnieżki
    2 szkl. mleka
    2 galaretki pomarańczowe

    Polewa czekoladowa:
    6łyżek cukru
    6łyżek mleka
    6łyzek kakao
    200g margaryny

    Dodatkowo do posypania:
    wiórki kokosowe
    cappucino
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Kawy Cappuccino

Jabłecznik z masą śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Żółtka ucieramy z cukrami. Do białek dodajemy utarte żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy ok. 25-30 min w tem. 180C. Po upieczeniu kroimy na 2 części.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obieramy i trzemy na tarce, następnie przekładamy do garnka dodajemy wodę i dusimy ok. 15-20 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretki i mieszamy do połączenia składników.
  • 3. Masa śmietankowa: Śnieżki ubijamy z mlekiem na puch. Galaretki rozpuszczamy w 300ml wody i studzimy. Tężejące galaretki wlewamy do ubitych śnieżek i mixujemy.
  • 4. Polewa czekoladowa:
    Mleko zagotowujemy z cukrem, zdejmujemy z ognia dodajemy margarynę, kakao i mieszamy. Na koniec posypujemy wiórkami i cappucino.
  • 5. Przełożenie: ciasto-masa jabłkowa, masa śmietankowa- ciasto-polewa czekoladowa- wiórki kokosowe i cappucino.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować