Jabłecznik z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną częścią wyłożyć blachę (25/35 cm.) i podpiec ok. 20 min. w temp. 180*C. Drugą część zamrozić.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.
3.Piana:
Białka ubić, dodać cukier i suchy kisiel.
4.Przełożenie placka:
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową (ja jabłka odciskam z nadmiaru soku), na jabłka wyłożyć ubitą pianę, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczach drugą część ciasta. Piec ok. 1 godz. w temp. 180*C.
Komentarze