Jabłecznik z kaszą manną

4.5 (181 ocen)

Ciekawe połączenie kruchego ciasta z masą z kaszy manny i galaretki jabłkowej. Pycha

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szklanki mąki
    szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
    2 jajka
    1 torebka cukru waniliowego

    Masa z kaszy manny:
    3 szklanki mleka
    9 łyżek kaszy manny
    3/4 szklanki cukru
    20 dag masła

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    2 galaretki cytrynowe
    oraz
    2 galaretki agrestowe




Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Jabłecznik z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i rozkładamy na blaszce o wymiarach 40x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180C.
  • 2. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałej części wsypujemy kaszę mannę. Gotujemy często mieszając aby kasza się nie przypaliła. Studzimy. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce zimnej kaszy. Krem wykładamy na ciasto i schładzamy.
  • 3. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do rondelka dodajemy cukier i smażymy około 15 minut. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i dokładnie mieszamy. Gdy zaczną tężeć wykładamy na masę z kaszy manny. Chłodzimy. Jabłka zalewamy galaretkami agrestowymi rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować