Jabłecznik Z Budyniową Pianką

4.99 (166 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam jabłeczniki, a w takim wydaniu to po prostu ubóstwiam

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 24
    2 1/2 szkl maki tortowej
    1/2 kostki margaryny
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szkl cukru
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany np 18 %
    4 żółtka
    6 dużych jabłek

    Pianka:
    4 białka, 2/3 szkl cukru,
    1 budyń wanil. lub śmiet. bez cukru
Wystaw ocenę:

4.99 (166 ocen)

Jabłecznik z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Drugą część wkładamy do zamrażarki.
  • 2. Ciastem wylepiamy wysmarowaną i wysypana bułką tarta blachę.
  • image-0bgyft0 3. Jabłka ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar soku.
    Odrobina białka smarujemy ciasto przed wyłożeniem jabłek ( pozwoli to nam uniknąć zakalca )
    Ubijamy pianę, utrwalamy ją cukrem, na koniec dodajemy budyń w proszku.
    Wykładamy jabłka, a na nie piankę budyniową. Na sam koniec ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
    Pieczemy w 190-200 stop przez 1 h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować