Jabłecznik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ubite białka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 20 - 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masę jabłkową doprowadzić do wrzenia i dodać galaretkę. Dokładnie wymieszać, po czym wylać na przestudzony biszkopt. Wstawić do lodówki by masa się ścieła.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody – dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzona, ale płynną żelatynę. Zmiksować do połączenia składników.
Śmietanę wyłożyć na masę jabłkową.Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Komentarze