Jabłecznik z agrestem i galaretką

5 (152 ocen)

Lubię agrest bo daję goryczkę słodkiemu ciastu. Proste ciasta są czasem lepsze od tych skomplikowanych.

Składniki:

  • kruche:
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g roztopionego masła
    dodatkowo:
    kg jabłek
    szklanka agrestu
    galaretka pomarańczowa
    łyżka startej skórki pomarańczowej
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Jabłecznik z agrestem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podane składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę na tartę lub standardową tortownicę.
  • 2. Jabłka obieramy, trzemy na tartce, odciskamy sok. Dodajmy cukier i skórkę, mieszamy. Wykładamy na ciasto. Agrest myjemy, osuszamy, wysypujemy na jabłka. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
  • 3. Gdy ciasto ostygnie, zalewamy tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować