Jabłecznik z ciasta półkruchego

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kocham jabłeczniki, jak ich nie kochać wspaniałe nadzienie z soczystych jabłek z dodatkiem cynamonu dużą ilością cynamonu ;) i te półkruche ciasto. A już dodatek lodów waniliowych to kwintesencja połączenia smaków jak dla mnie :D.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Przepis na mniejszą blaszkę 24x 26 cm
    Ciasto

    3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 jajka
    15 dag margaryny
    8 łyżek śmietany 18 %
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie

    1kg jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z ciasta półkruchego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto

    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy jaja, śmietanę i dokładnie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, ciasto wyciągamy na stolnice i wyrabiamy w razie potrzeby gdy zbytnio się klei podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 2 części, papierem wykładamy blaszkę dokładnie odrysowujemy brzegi na na papierze zginając papier palcem. Papier wyciągamy i rozwałkowujemy na nim ciasto na wielkość odrysowanych linii. Wkładamy ponownie do blaszki.
    Pieczemy w 200 C przez 20 minut do zrumienienia się ciasta, studzimy.
  • 2. Jabłka


    Jabłka myjemy obieramy i kroimy na kostkę, mieszamy z cukrem i cynamonem.
    Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy lekko bułką tartą, wykładamy jabłka, przykrywamy rozwałkowanym tak samo jak uprzednio na papierze ciastem - łatwiej ułożyć równo na owocach.
    Pieczemy w 180 C 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować