Jabłecznik z chałwą i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Margarynę, żółtka i cukier utrzeć. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zostawić jasną a do drugiej dodać kakao i dobrze je wymieszać z ciastem.
2.KOKOS
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier. Dobrze wymieszać, aby cukier nie "skrzypiał". Na końcu dodać kokos. Wymieszać.
3.MASA JABŁKOWA
Jabłka obrać, podzielić na mniejsze części i wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu do momentu uzyskania musu. Dodać cukier i cynamon i wymieszać. Następnie wsypać suchą żelatynę dokładnie wymieszać z jabłkami. Odstawić do ostygnięcia.
4.POLEWA CHAŁWOWA
Wszystkie składniki polewy wrzucić do garneczka i razem zagotować mieszając.
5.Blaszkę o wymiarach 40 cm/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozsmarować ciemne ciasto. Następnie wyłożyć pianę z kokosem a na to masę jabłkową. Na sam wierzch rozsmarować jasne ciasto. Piec 50 minut w 160 st C. Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i wylać na to gorącą polewę chałwową. Pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze