Jabłecznik serowy... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek, przemieszać całość widelcem, a na koniec dołożyć pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić
2.Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyc blachę (25x36cm) papierem do pieczenia. Jedną polowę rozwałkować i przełożyć do blachy.
3.Piekarnik rozgrzać do 160 z termoobiegiem. Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek, włożyć po łyżce dżemu i kilka rodzynek. Poukładać jabłka do góry zaokrągloną częścią
4.druga polowe ciasta rozwałkować na nieco większy prostokąt niż wymiar blachy , delikatnie przełożyć i przykryć nim jabłka
5. Piec 45-50 minut. Można posypać cukrem pudrem, bądź polukrować lukrem.
Komentarze