Jabłecznik syryjski

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 20 min

Ten jabłecznik jest przepyszny , a podgrzany i podany z lodami waniliowymi doprowadza do obłędu! ;-)

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na blachę 25 x 35

    Na ciasto:
    500g mąki pszennej
    160g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    190ml mleka

    Na wyłożenie:
    ok 2 kg jabłek
    skórka otarta z 1 cytryny
    sok z 1/2 cytryny
    100g cukru brązowego
    140g rodzynek
    95g posiekanych orzechów laskowych
    1,5 łyżeczki cynamonu
    100g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Do posmarowania wierzchu:
    2 łyżki domowego dżemu morelowo-brzoskwiniowego
    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Kruche ciasto Desery

Jabłecznik syryjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy posiekane masło, cukier oraz mleko i wyrabiamy ciasto. Po połączeniu się składników zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
  • 2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na około 5-10 minut - odcedzamy. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka) - gniazda nasienne wyrzucamy. Starte jabłka mieszamy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pomarańczową, cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami.
  • 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki przygotowane wcześniej ciasto i odcinamy 2/3 - pozostałą część ponownie umieszczamy w lodówce.
  • 4. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki blaszki. Do wyłożonej ciastem blachy wykładamy jabłka i wyrównujemy powierzchnię.
  • 5. Wyjmujemy z lodówki pozostałe ciasto - cienko rozwałkowujemy, kroimy w paseczki o szerokości około 0,5 cm i układamy z nich kratkę na wierzchu ciasta. Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy z piekarnika.
  • 6. Dżem mieszamy z wodą i podgrzewamy - przecieramy przez sitko i przy pomocy pędzelka smarujemy nim wierzch ciasta.
    Tak przygotowane ciasto studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować