Jabłecznik pod biała pierzynką

4.5 (169 ocen)

  • 20 min

Pyszny jabłecznik. Uwielbiany przez moją rodzinę i znajomych.A najfajniejsze, że mogę zawsze liczyć na pomoc mojego 3-latka ;))

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 żółtek
    2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl. cukru
    kostka Kasi
    2 szkl. mąki

    Jabłka:
    1 1/2 kg jabłej
    cukier waniliowy
    1/2 szkl cukru

    Beza:
    5 białek
    1, 5 szklanki cukru
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej


Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłecznik pod biała pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik 1. Zagnieść ciasto(żółtka+ cukier+śmietana+Kasia+mąka+proszek)-wstawić do lodówki. Następnie wyłożyć papierem do pieczenia blachę i wyłożyć ciasto tak aby zachodziło na boki.
  • 2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka dodajemy cukier waniliowy, cukier i około pół szklanki wody. Gotujemy do miękkości i tak, aby odparowała woda.Przestudzone jabłka dodajemy na blachę wyłożoną ciastem
  • 3. Białka,ubijamy na sztywno dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość wylewamy na jabłka.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 minut.
  • 4. Po 15 minutach ciasto przykrywamy folią aluminiową do pieczenia(trzeba uważać ) i pieczemy jeszcze 40 minut..Po upieczeniu odkrywamy ciasto. SMACZNEGO!!!

Porady

Ciasto przykrywamy, aby beza pozostała biała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować