Jabłecznik pod biała pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść ciasto(żółtka+ cukier+śmietana+Kasia+mąka+proszek)-wstawić do lodówki. Następnie wyłożyć papierem do pieczenia blachę i wyłożyć ciasto tak aby zachodziło na boki.
2.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka dodajemy cukier waniliowy, cukier i około pół szklanki wody. Gotujemy do miękkości i tak, aby odparowała woda.Przestudzone jabłka dodajemy na blachę wyłożoną ciastem
3.Białka,ubijamy na sztywno dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość wylewamy na jabłka.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 minut.
4.Po 15 minutach ciasto przykrywamy folią aluminiową do pieczenia(trzeba uważać ) i pieczemy jeszcze 40 minut..Po upieczeniu odkrywamy ciasto. SMACZNEGO!!!
Komentarze