Jabłecznik cynamonowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Cynamonowa pokusa

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt cynamonowy: 4 jajka, 2/3 szkl. cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki tortowej, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, 1/2 szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta cynamonu i szczypta soli
    Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek, 1 kisiel cytrynowy, 1 galaretka cytrynowa, cukier do smaku
    Dodatkowo: śmietana 36 %, cukier do smaku,żelatyna, 1/3 szkl.wody, poncz z herbaty, biszkopty, cynamon

Jabłecznik cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt cynamonowy: Białka ubić, dodać cukier, sól oraz po 1 żółtku. Pracując na najniższych obrotach, wsypywać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz orzechy wymieszane z bułką tartą. Dodać cynamon i olej. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy masę. Piec 30 min. w 160 stopniach
    Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać 1 szkl. wody. Jabłka prażymy kilka minut. Gdy się zagotują dodajemy kisiel rozmieszany w 1/3 szkl. wody, mieszamy i na koniec wsypujemy galaretkę cytrynową. Letnią masę wykładamy na biszkopt.
    Biszkopty moczymy w ponczu z herbaty i wykładamy na masę jabłkową.
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szkl. przegotowanej ciepłej wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem i na koniec dodajemy żelatynę. Wykładamy na biszkopt. Górę posypujemy cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy