Jabłecznik cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt cynamonowy: Białka ubić, dodać cukier, sól oraz po 1 żółtku. Pracując na najniższych obrotach, wsypywać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz orzechy wymieszane z bułką tartą. Dodać cynamon i olej. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy masę. Piec 30 min. w 160 stopniach
Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać 1 szkl. wody. Jabłka prażymy kilka minut. Gdy się zagotują dodajemy kisiel rozmieszany w 1/3 szkl. wody, mieszamy i na koniec wsypujemy galaretkę cytrynową. Letnią masę wykładamy na biszkopt.
Biszkopty moczymy w ponczu z herbaty i wykładamy na masę jabłkową.
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szkl. przegotowanej ciepłej wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem i na koniec dodajemy żelatynę. Wykładamy na biszkopt. Górę posypujemy cynamonem.
Komentarze