Jabłecznik babci Reni

0 (0 ocen)

  • 30 min

Często piekę ten jabłecznik na różne przyjęcia rodzinne, wszystkim bardzo smakuje.

  • 30 min

Składniki:


  • - 600 g mąki

    - 200 g cukru pudru

    - 1/2 kostki margaryny

    - 3 żółtka

    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - ok. 150 g kefiru

    - ok. 1 kg jabłek

Jabłecznik babci reni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę i dodać cukier puder. Wkroić margarynę, dodać żółtka, proszek do pieczenia i kefir. Wszystko dokładnie wyrobić. Podzielić na 2 części.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

    Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszce ( wcześniej
    posmarowanej margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia ) Na ciasto wyłożyć starte jabłka. Drugą część ciasta również rozwałkować i przykryć nią jabłka.

    Piec w 180 o ok. 35 minut. Po wystudzeniu ciasta posypać go cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy