Jabłecznik na zimno

0 (0 ocen)

  • 55 min

przepis wymyśliłem kiedy miałem zepsuty piekarnik.

  • 55 min

Składniki:

  • 25 dag masła, 5 żółtek, 1 kg jabłek, 0,5 szklanki cukru pudru, 1 galaretka cytrynowa i truskawkowa, 5 łyżek cukru kryształu, 1 szklanka płatków owsianych

Jabłecznik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukier rozpuść i dodaj płatki owsiane, wymieszaj i wyłóż na tortownicę.
    2. Jabłka objesz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    3. Masło, cukier puder, i żółtka utrzyj i połącz z jabłkami.
    4. Galaretkę cytrynową rozpuść w ¼ szklanki gorącej wody, po przestudzeniu dodaj do masy. Masę przełóż do tortownicy.
    5. Na wierzchu dodaj tężejącą galaretkę, i wstaw do lodówki na 5 godzin aby ciasto stężało.

Porady

Galaretkę trzeba wlewać do masy bardzo szybko bo inaczej się dobrze nie rozprowadzi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy