Jabłecznik ten jest bardzo delikatny , ciasto bardzo miękkie ale za razem kruche , dodatek masła orzechowego nie zabija smaku jabłecznika , orzechy są delikatnie wyczuwalne .
Jabłecznik na cieście orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z cukrem pudrem , cukrem waniliowym , proszkiem do pieczenia , dokładnie siekamy z masłem . Jajka mieszamy ze śmietanką i wlewamy do miski z mąką . Szybko zagniatamy , pod koniec dodajemy masło orzechowe ( jeśli ciasto będzie się mocno kleiło do rąk można trochę podsypać mąką ) . Ciasto dzielimy na dwie równe części . Jedną częścią starannie wyklejamy dno blaszki (22/33cm) wyłożonej papierem do pieczenia . Wstawiamy na 30 minut do lodówki (resztę ciasta również schładzamy) . Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170º C i podpiekamy spód ok. 10 minut . Na podpieczony spód wykładamy prażone jabłka ( lub tarte świeże wymieszane z cukrem i cynamonem ) . Jabłka przykrywamy pozostałym ciastem rozwałkowanym na wielkość blachy . Pieczemy w tej samej temperaturze ok. 45 minut , aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni . Upieczony jabłecznik polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami
Komentarze