Jabłecznik na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i nadal miksując wlewamy po jednym żółtku. Do otrzymanej masy dodajemy olej, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy.
2.Tortownicę smarujemy margaryną, posypujemy mąką, a następnie wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170stopni na ok. 40 minut. Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół i obie części skraplamy wodą zmieszaną z wódką, cytryną i cukrem.
3.Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na drobne kawałki i gotujemy na mus. Dodajemy cynamon i ewentualnie cukier (jeśli jabłka są bardzo kwaśne). Odsączamy na drobnym sitku z soku. Ostudzoną masę jabłkową wykładamy na spodnią część biszkopta. Nakrywamy drugą częścią ciasta.
4.Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę rozpuszczamy w około 300ml gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretkę łączymy ze śmietanką. Do otrzymanej masy dodajemy 5 łyżek soku jabłkowego (wcześniej odsączonego z jabłek). Tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Całość posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Odstawiamy na noc do lodówki.
Komentarze