jabłecznik na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sezon jabłkowy w pełni, a że jestem fanką tych owoców postanowiłam upiec jabłecznik, choć nieco odbiegający od tradycyjnej receptury.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    9 łyżek cukru
    9 łyżek oleju
    9 łyżek mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    POZOSTAŁE:
    1,5 kg jabłek
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    330ml śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki wódki
    4 łyżki wody
    1 łyżka cukru
    galaretka cytrynowa
    5 łyżek wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i nadal miksując wlewamy po jednym żółtku. Do otrzymanej masy dodajemy olej, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy.
  • 2. Tortownicę smarujemy margaryną, posypujemy mąką, a następnie wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170stopni na ok. 40 minut. Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół i obie części skraplamy wodą zmieszaną z wódką, cytryną i cukrem.
  • 3. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na drobne kawałki i gotujemy na mus. Dodajemy cynamon i ewentualnie cukier (jeśli jabłka są bardzo kwaśne). Odsączamy na drobnym sitku z soku. Ostudzoną masę jabłkową wykładamy na spodnią część biszkopta. Nakrywamy drugą częścią ciasta.
  • 4. Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę rozpuszczamy w około 300ml gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretkę łączymy ze śmietanką. Do otrzymanej masy dodajemy 5 łyżek soku jabłkowego (wcześniej odsączonego z jabłek). Tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Całość posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Odstawiamy na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować