Jabłecznik mojej Mamy

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Przepis na ten jabłecznik dostałam od mojej Mamy. To ciasto mojego dzieciństwa. Szybkie, proste, smaczne i co najważniejsze zawsze się udaje. Po prostu rozpływa się u ustach.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szkl. mąki
    - niepełna szkl. cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - cukier waniliowy
    - margaryna
    - 3 żółtka i 2 całe jajka
    - śmietana (dużo żeby ciasto było miękkie)

    Masa z jabłek:
    - 1,5 kg jabłek
    - 2-3 łyżki cukru
    - cynamon
    - 2 czubate łyżki kaszy manny
    - 2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli trzeba dosypać mąki.Podzielić na dwie części.Rozwałkować. Pierwszy placek wyłożyć na dużą blachę.

    Masa jabłkowa:
    Jabłka zetrzeć na tarce (grube oczka). Odcisnąć. Dodać pozostałe składniki. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na ciasto.
    Przykryć drugim plackiem.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godz. w temp. 175 -180 C.

    Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

Porady

Ja osobiście piekę ciasto trochę dłużej (zależy od piekarnika). Sprawdzam wcześniej patyczkiem czy spód się upiekł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować