Jabłecznik - mój ulubiony

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis jest w mojej rodzinie od lat a to ciasto było pierwszym jakie zrobiłam sama jako nastolatka. Nie może się nie udać!

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    6 jajek
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    1,5 kg jabłek
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik - mój ulubiony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Na koniec dodać olej i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. 2/3 masy przełożyć na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wyłożone jabłka 2. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać cynamon do smaku i wymieszać. Można dodać trochę cukru jeśli jabłka są kwaśne. Z jabłek odcisnąć sok w miarę dokładnie (ale również nie za mocno gdyż ciasto będzie za suche) i rozłożyć luźno na blaszkę z ciastem.
  • Rozprowadzanie ciasta na jabłkach 3. Pozostałą 1/3 ciasta wyłożyć na jabłka, najlepiej za pomocą małej łyżeczki tworząc małe kupki ciasta, które następnie delikatnie nożem rozprowadzić po jabłkach uważając, aby nie wyszły one na wierzch.
  • Upieczone ciasto 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-50 minut do uzyskania złotego koloru. Ostudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Porady

Sok z jabłek z cynamonem można oczywiście wypić. Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować