Jabłeczniczek

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis Wujka

  • 40 min

Składniki:

  • 1.3,5 szklanki mąki
    2.1 Kostka masła
    3.5 Jajek
    4.Cukier Wanilinowy
    5.2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    6.2 Budynie Waniliowy
    7.Jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłeczniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypujemy mąkę.Pokrojone w kostkę masło (najlepiej jak jest miękkie). Wsypujemy odmierzony cukier.Oddzielamy białka od żółtek.Żółtka dodajemy do ciasta.Wsypujemy cukier Wanilinowy oraz proszek do pieczenia.Wszystko ugniatamy ręcznie. Niestety mikser tego nie złapie. Ciasto powinno samo odkleić się od ręki.Wykładamy 3/4 ciasta na blaszkę.Układamy na cieście obrane i pokrojone w kawałki jabłka.Bierzemy miskę z białkami i dodajemy budynie i mieszamy razem na jednolitą masę.Zalewamy tym przygotowany spód, a resztę ciasta kruszymy na górę..Wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 180*C i czas około 30 minut..Wyjmujemy gdy jest przyrumieniony

Porady

Polecam dobrze uszczelnić formę, ponieważ zdarza się że masa budyniowa wycieknie spodem ;). Można tez ubić same białka i do piany dodać Budynie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować