Iryski dyniowe

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Przepis wymyślił mój mąż

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g dyni
    300 g cukru trzcinowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Cukierki

Iryski dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka, wsypać cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszać dokładnie i odstawić na około 1 godz. żeby rozpuścił się cukier. Po tym czasie zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gotować do momentu aż zrobi się gęsty karmel. Wtedy zdjąć z ognia i rozmieszać. Odstawić do wystygnięcia ale nie całkowitego, gdy jest jeszcze lekko ciepłe wyjąć z garnka, zagnieść i rozwałkować na pergaminie w prostokąt. Pokroić na kwadraciki (około 2 cm). Pozwolić cukierkom wystygnąć! :-)

Porady

Po zdjęciu z ognia, jeżeli widać jeszcze kawałki dyni, to mieszać dalej, aż dobrze się rozetrze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować