Inka ze śliwkami

0 (0 ocen)

Ciasto zaskakuje smakiem sernika chociaż nie ma w nim ani grama sera.

Składniki:

  • Ciasto
    500 g mąki
    150 g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy
    4 łyżki kawy zbożowej Inka
    250 g margaryny
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    Masa
    660 g kwaśnej śmietany 18 %
    1 szklanka cukru
    ¼ szklanki oleju
    4 jajka
    1,5 budyniu śmietankowego
    cukier waniliowy
    600 g śliwek świeżych lub mrożonych


Inka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto; w dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i kawą. Dodajemy posiekaną zimną margarynę i śmietanę, zagniatamy wszystko razem na gładkie ciasto. Mrozimy przez godzinę w zamrażalniku
  • 2. Białka ubijamy z połową cukru. Resztę cukru ubijamy z żółtkami, po czym dodajemy olej, cukier waniliowy i proszek budyniowy oraz śmietanę, mieszamy i stopniowo dodajemy białka.
  • 3. Blaszkę (23 x 33 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy połowę zmrożonego ciasta i równomiernie rozkładamy na dnie blachy, po czym układamy wydrylowane śliwki i zalewamy je masą śmietanową. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok.55 min w temp. 170 st. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy ciasto jeszcze na kilka minut.
  • 4. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy