Inka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto; w dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i kawą. Dodajemy posiekaną zimną margarynę i śmietanę, zagniatamy wszystko razem na gładkie ciasto. Mrozimy przez godzinę w zamrażalniku
2.Białka ubijamy z połową cukru. Resztę cukru ubijamy z żółtkami, po czym dodajemy olej, cukier waniliowy i proszek budyniowy oraz śmietanę, mieszamy i stopniowo dodajemy białka.
3.Blaszkę (23 x 33 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy połowę zmrożonego ciasta i równomiernie rozkładamy na dnie blachy, po czym układamy wydrylowane śliwki i zalewamy je masą śmietanową. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok.55 min w temp. 170 st. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy ciasto jeszcze na kilka minut.
Komentarze