INDYK PIECZONY W POMARAŃCZACH

4.49 (165 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Aromatyczny indyk pieczony w całości który możemy podać jako świąteczny obiad czy też podczas innych rodzinnych spotkań.

Składniki:

  • 1 cały indyk ( ok. 7 kg)
    4-6 ząbków czosnku
    sól
    przyprawa do drobiu (np. po staropolsku

    Nadzienie:
    1 cebula
    2 pomarańcze
    1/2 jabłka


    Dodatkowo:
    3/4 szklanki soku pomarańczowego
    1 łyżka miodu
    2 łyżki miękkiego masła
    2 pomarańcze
    2-3 łyżki sórki startej z pomarańczy




Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk pieczony w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hdhjl6 1. Indyka natrzeć solą, przyprawą do drobiu oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.Ułożyć w dużym naczyniu i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
  • image-0y3ps8j 2. Pomarańcze obrać ze skórki pokroić na ćwiartki, cebulę i jabłko pokroić na ćwiartki. Nadziać indyka.
    Skórke z pomarańczy wymieszać z miękkim masłem posmarować indyka oraz pod skórką ( w miejscach gdzie skórka jest luźniejsza).Masło można również lekko rozpuścić na ogniu.
  • 3. 1/4 szklanki soku pomieszać z 1 łyżką miodu, polać indyka po całości.Nakryc naczynie folią aluminiową.
  • 4. Piec w tmp. 170 stopni ok. 3-3.5 godziny, polewając sokiem z pomarańczy co 15-20 minut, oraz sokiem z indyka wytworzonym podczas pieczenia. Na ok. 40 minut przed koncem pieczenia błozyc indyka plasterkami pomarańczy .Odkryc naczynie z folii aby indyk sie przypiekl.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować