Indyk na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy z cebulą ok. 5 minut na rozgrzanej oliwie. Wlewamy sok pomarańczowy i dodajemy liść laurowy. Dusimy 10 minut.
2.Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy 2 minuty pod przykryciem w osolonej wodzie. Dodajemy cukinię, ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy
3.Pomarańczę obieramy i kroimy w półplasterki. Ryż gotujemy na sypko.
4.Warzywa i ryż dodajemy do indyka i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy ok. 5 minut. Dodajemy pomarańczę. Posypujemy
orzechami.
Komentarze