Danie typowo dla kobiet, aromatyczne, słodkie z lekką nutą indyka i śliwki. Kuchnia fitness jak również świetna na romantyczną kolację Panowie;)
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- filety indyka (mogą być skrawki jakby na gulasz): 500 gramów
- imbir (a dokładnie 2 cm): 1 sztuka
- papryka (jedna czerwona, druga zielona): 2 sztuki
- grzyby (dowolne, ja dałam pieczarki): 100 gramów
- śliwki (soczyste, mające b.dużo soku): 6 sztuk
- sos sojowy: 2 łyżki
- sok z cytryny: 2 łyżki
- starta skórka z pomarańczy (opcjonalnie): 1 łyżka
- cynamon: 0.25 łyżeczki
- sól, pieprz (a tak naprawdę doprawić do smaku): 1 szczypta
- olej: 2 łyżki
Indyk i śliwka - kuchnia fitness - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Indyka umyć, osuszyć. Jeśli kupiliśmy filety, pokroić w drobne kawałki. Imbir pokroić w drobne kawałki
2.Na patelni (lub wok jeśli posiadacie) rozgrzać olej (1 łyżka). Wrzucić indyk i imbir. Smażyć około 3 minuty, ciągle mieszając.
3.Papryki, umyć, osuszyć, wyciąć gniazda i pokroić w plastry. Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Śliwki umyć, wyjąć pestki i pokroić.
4.Resztę oleju dodać do mięsa. Dodać warzywa i smarzyć znów około 3 minut. Dorzucić śliwki i smażyć dalsze 2 minuty. Na samym końcu wlać sos sojowy i przyprawy. Jak wszystko będzie miękkie, dodać sok z cytryny (i także pomarańczę), cynamon.
Komentarze