Indyk i śliwka - kuchnia fitness

5 (184 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie typowo dla kobiet, aromatyczne, słodkie z lekką nutą indyka i śliwki. Kuchnia fitness jak również świetna na romantyczną kolację Panowie;)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety indyka (mogą być skrawki jakby na gulasz): 500 gramów
    - imbir (a dokładnie 2 cm): 1 sztuka
    - papryka (jedna czerwona, druga zielona): 2 sztuki
    - grzyby (dowolne, ja dałam pieczarki): 100 gramów
    - śliwki (soczyste, mające b.dużo soku): 6 sztuk
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - starta skórka z pomarańczy (opcjonalnie): 1 łyżka
    - cynamon: 0.25 łyżeczki
    - sól, pieprz (a tak naprawdę doprawić do smaku): 1 szczypta
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk i śliwka - kuchnia fitness - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Indyka umyć, osuszyć. Jeśli kupiliśmy filety, pokroić w drobne kawałki. Imbir pokroić w drobne kawałki
  • 2. Na patelni (lub wok jeśli posiadacie) rozgrzać olej (1 łyżka). Wrzucić indyk i imbir. Smażyć około 3 minuty, ciągle mieszając.
  • 3. Papryki, umyć, osuszyć, wyciąć gniazda i pokroić w plastry. Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Śliwki umyć, wyjąć pestki i pokroić.
  • 4. Resztę oleju dodać do mięsa. Dodać warzywa i smarzyć znów około 3 minut. Dorzucić śliwki i smażyć dalsze 2 minuty. Na samym końcu wlać sos sojowy i przyprawy. Jak wszystko będzie miękkie, dodać sok z cytryny (i także pomarańczę), cynamon.

    Podawać z ryżem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować