Indyk w sezamie zapiekany mozarella

0 (0 ocen)

  • 15 min

Innowacyjna wersja klasycznego 'kotleta z indyka'.

  • 15 min

Składniki:

  • pierś z indyka
    sezam
    parmezan
    1 jajko
    3 łyżki mleka
    ser mozarella
    sól, pieprz,
    brzoskwinia w puszce
    olej do smażenia

Indyk w sezamie zapiekany mozarella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety. Następnie rozbijamy je delikatnie (nie bardzo cienko) tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa. Kotlety posypujemy solą i pieprzem.
  • 2. W miseczce przygotowujemy panierkę: wsypujemy starty parmezan i ziarna sezamu, mieszamy. W drugiej miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy razem z mlekiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie kotlety maczamy w jajku i panierce sezamowej. Smażymy na patelni ok. 2min z każdej strony.
  • 3. Podsmażone kotlety wykładamy na płaskie naczynie żaroodporne, posypujemy startym serem mozarella. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy kotlety ok 10-15min w zależności jak chcemy mieć zapieczony ser.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy