Indyk w "lisiej skórze"

0 (0 ocen)

Jest takie powiedzenie -" Gdzie nie staje wilczej skóry, tam lisiej nadstawić ". Sprawdziło się to powiedzenie w mojej roladzie z udźca indyka. Udziec, który kupiłem miał dużo mięsa, a skóry do zawinięcia trochę mało. Dodałem skórę z kurczaka i starczyło.

Składniki:

  • 1,2 kg udziec indyka
    1 skóra z kurczaka
    2 białe kiełbasy
    1 jajko
    1 kromka chleb tostowy
    10 dag ser mozzarella
    1 pęczek pietruszki
    50 ml winiak
    przyprawa Kucharek
    pieprz
    zioła prowansalskie
    majeranek
    1 łyżka miód płynny
    50 dag leśne grzyby
    15 pomidorki koktajlowe
    100 ml śmietana 30%
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk w "lisiej skórze" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Indyk na zimno 1. Udziec z indyka. Wytrybować kość. Rozłożyć skórą do dołu, na foli w której będziemy udziec piec. Używam do tego rozciętego worka do pieczenia. Podłożyć dodatkowo skórę z kurczaka. Ściąć nadmiar mięsa i rozłożyć, tak, żeby całość tworzyła prostokąt o równej grubości.
    Posypać przyprawą do potraw Kucharek i pieprzem. Oprószyć ziołami prowansalskimi. Skropić winiakiem.
    Białą kiełbasę wyjąć z osłonki, dodać żółtko, pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy ( bez skórki) i dodać majeranek. Całość dobrze wymieszać.
    Udziec posypać startą mozzarellą i rozłożyć farsz, który należy dobrze rozsmarować na całej powierzchni.
    Pietruszkę posiekać i posypać farsz. Roladę zwinąć, na końcu związać. Osznurować. Piec w piekarniku około 1 godziny. Następnie zdjąć folię posmarować roladę miodem i dopiec na złoty kolor pod grillem.
    Wyjąć z pieca i zawinąć w folię aluminiową, obciążyć i pozostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno.
    Jeżeli chcemy podać pieczeń z udźca na gorąco, pieczeń pokroić w plastry i zrobić sos.
    Pomidory koktajlowe przekroić na połowę, posypać ziołami prowansalskimi, przesmażyć na patelni. Leśne grzyby obgotować, przesmażyć na patelni, podlać wytworzonym podczas pieczenia sosem, dolać śmietanę, dołożyć przesmażone pomidorki i zredukować.
    Roladę pokroić na plastry i z obu stron rozłożyć sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować