Indyk w galarecie z bzroskwinaimi i żurawiną

4.49 (185 ocen)

Dla wielbicieli mięs w galarecie z nutą owocową

Składniki:

  • 1 kg filetu z indyka
    2 łyżki masła
    olej
    Papryka w proszku
    Sól
    Pieprz
    Majeranek
    przyprawa uniwersalna
    5 dkg suszonej żurawiny
    3 połówki brzoskwiń
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Indyk w galarecie z bzroskwinaimi i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i wysuszyć . Posolić ,posypać przyprawami i odstawić na 2 godziny.
    Mięso obsmażyć na patelni na oleju, następnie włożyć do brytfanki, podlać gorącą wodą lub bulionem , obłożyć masłem i przykryć pokrywką. Piec do miękkości około 1 godziny. Wystudzić.
    Zlać sos z pieczeni i przecedzić. .Przygotować żelatynę , zalać ją kilkoma łyżkami zimnej wody.
    Do przecedzonego sosu wlać przegotowanej wody/uzupełnić do 1 litra płynu/.Zagotować.
    Do płynu dodać rozpuszczoną żelatynę ,wymieszać , nie gotować.
    Doprawić solą ,pieprzem i ewentualnie odrobina octu.
    Zimny filet pokroić na plastry, udekorować kawałkami brzoskwiń i suszoną żurawiną.
    Żurawinę można namoczyć w winie.
    Następnie zalać tężejącą galaretą.

Porady

Do galarety można dodać trochę wina

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Brzoskwinie w puszce Indyk Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować