Indyk w galarecie z bzroskwinaimi i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i wysuszyć . Posolić ,posypać przyprawami i odstawić na 2 godziny.
Mięso obsmażyć na patelni na oleju, następnie włożyć do brytfanki, podlać gorącą wodą lub bulionem , obłożyć masłem i przykryć pokrywką. Piec do miękkości około 1 godziny. Wystudzić.
Zlać sos z pieczeni i przecedzić. .Przygotować żelatynę , zalać ją kilkoma łyżkami zimnej wody.
Do przecedzonego sosu wlać przegotowanej wody/uzupełnić do 1 litra płynu/.Zagotować.
Do płynu dodać rozpuszczoną żelatynę ,wymieszać , nie gotować.
Doprawić solą ,pieprzem i ewentualnie odrobina octu.
Zimny filet pokroić na plastry, udekorować kawałkami brzoskwiń i suszoną żurawiną.
Żurawinę można namoczyć w winie.
Następnie zalać tężejącą galaretą.
Komentarze