Indyk w cytrynowej marynacie

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Pyszne niskokaloryczne danie, które posmakuje całej rodzinie.

  • 60 min

Składniki:


  • 40 dag filetów z udźca indyka lub fileta z piersi indyka

    Marynata:
    3 łyżki soku cytrynowego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka musztardy
    2 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
    1 łyżeczka miodu
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego PRYMAT
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk w cytrynowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w średniej grubości plastry, oprószyć solą i pieprzem.
    Z podanych składników zrobić marynatę. W razie potrzeby dosolić i dosłodzić do smaku. Przyprawionego indyka zanurzać w marynacie, układać w misce jeden przy drugim, gdy wszystkie kawałki zostaną zanurzone a w miseczce zostanie trochę marynaty, polać po wierzchu.
    Przykryć i odstawić na min. godzinę do lodówki (ja odstawiam na 3-4)
    Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową (jeśli ktoś nie ma, użyć zwykłej, tylko takiej z nieprzywieralnym dnem) smażyć mięso na umiarkowanym ogniu na kolor złocisty z obu stron.
    Zajadać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Najlepiej smakuje z ziemniakami i sałatą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować