Indyk w maladze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet umyć, osuszyć i natrzeć ziołami , oliwą i solą. Odstawić na noc do lodówki.
Mięso włożyć do rękawa i dokładnie zapiąć. Włożyć do garnka i zalać ok 2 litrami wody. Gotować na wolnym ogniu ok 40 min. Wyjąć i wystudzić. Rozpiąć rękaw i wyjąć mięso , a powstały
w rękawie sos przecedzić i przelać do rondelka.
Dodać rozpuszczoną ( w małej ilości wody ) żelatynę , wino, syrop spod brzoskwiń i łyżkę soku z cytryny. Posolić do smaku i dodać szczyptę białego pieprzu.
2.Mięso pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Ozdobić owocami.
Tężejącą galaretką zalać mięso i owoce.
Odstawić do całkowitego stężenia.
Smacznego.
Komentarze