Indyjskie curry z jagnięciny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Jest to typowo indyjskie bardzo ostre danie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 60 dag jagnięciny
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    4 goździki
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka imbiru
    1 łyżeczka chilli
    5 łyżek koncentratu pomidorowego
    400 ml wywaru jagnięcego

    Pasta jogurtowa:
    220 ml jogurtu naturalnego
    2,5 łyżeczki mielonej kolendry
    1,5 łyżeczki uprażonych nasion kminu rzymskiego
    2 łyżeczki chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Indyjskie curry z jagnięciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i wraz z drobno posiekanym czosnkiem zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać goździki, liście laurowe, imbir oraz chilli i wymieszać.
  • 2. Mięso umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę i dodać do zeszklonej cebuli z przyprawami. Całość podsmażać 10 min.
  • 3. W tym czasie przygotować pastę jogurtową. Jogurt naturalny dobrze roztrzepać (aby po dodaniu przypraw nie zważył się) i dodać do niego wszystkie przyprawy.
  • 4. Pastę jogurtową dobrze wymieszać i dodać do mięsa. Całość smażyć, aż płyn zostanie wchłonięty.
  • 5. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz wywar jagnięcy i całość dusić na małym ogniu 45 min.
  • 6. Gotowe curry z jagnięciny podawać z białym ryżem, posypane natką kolendry, którą można również zastąpić natką pietruszki.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi bardzo ostrych dań lub jeśli ktoś nigdy nie jadł dań indyjskich to proponuję dodać o połowę mniej chilli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować