Indycza rolada z burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy obłupujemy , rozgniatamy , mieszamy ze śmietaną.
2.Filet z indyka rozbijamy tłuczkiem ( uważamy by nie porobiły nam się dziurki)
Nacieramy musztardą , solą i pieprzem- odstawiamy do lodówki na ok . pół godz.
3.Buraki obieramy , gotujemy na pół miękko , mięso mielone przekładamy do miseczki , wsypujemy bułkę tartą , przyprawę do mięsa mielonego sól,pieprz - ścieramy buraczki na tarce o dużych oczkach , mieszamy z mięsem.
4.Na filet indyka rozkładamy mięso mielone , oraz robimy z 3/4 orzechów paseczki.
5.Zwijmy roladę.
6.Wierzch rolady smarujemy resztą orzechów oraz obsypujemy obficie ziołami do drobiu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem , wkładamy roladę.
7.Pieczemy 55 min w 200 st. 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę z naczynia żaroodpornego , polewamy roladę topionym masłem.
Komentarze