Imprezowe różyczki

4.5 (140 ocen)

  • 60 min

Kolejna odsłona różyczek- tym razem na słono. Idealna przekąska na każdą imprezę.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 opakowanie ciasta francuskiego
    - 20 plasterków kiełbasy krakowskiej lub kindziuka
    - 50 g żółtego sera w plastrach
    - oregano
    - 5 łyżeczek ketchupu
    - świeża bazylia do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Kindziuk Przekąski

Imprezowe różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 7 równych pasków. Plasterki kiełbasy przecinamy na połowy, plastry sera kroimy na wąskie paski (około 0,5 cm).
  • 2. Paski ciasta w górnej części smarujemy ketchupem, następnie kładziemy na nich (jeden obok drugiego) paski sera. Na to układamy kiełbasę, tak aby zaokrąglone brzegi wystawały poza brzeg ciasta. Ciasto zaginamy w połowie, tak aby przykryć część kiełbasy.
  • 3. Na koniec, tak przygotowane paski ciasta zawijamy tworząc różyczki. Na wierzchu posypujemy je oregano.
  • 4. Różyczki pieczemy pod przykryciem (z folii aluminiowej) w piekarniku nagrzanym do 175 st. przez około 35-40 minut. Następnie odkrywamy folię i pieczemy jeszcze około 10 minut,
  • 5. Gotowe różyczki ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować