Paluszki grissini to idealny pomysł na urozmaicenie menu imprezowego - są łatwe i szybkie do przygotowania i co najważniejsze każdy sięga po nie mimowolnie :) Są idealnie chrupiące i czuć w nich zarówno cebulkę jak i sezam :)
60 min
Składniki:
Składniki na około 60 długich grissini:
15 g drożdży
½ łyżeczki cukru
¾ szklanki gorącej wody
410 g mąki
1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
3 łyżki oleju
100 g sera żółtego startego na tarce o małych oczkach
1 średniej wielkości cebula
40 g sezamu
mąka do zagniatania ciasta i wałkowania
Imprezowe grissini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy (uważamy by nie przypalić) na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
2.Do miski dajemy drożdże i cukier, zalewamy wodą, mieszamy trzepaczką, wsypujemy 60 g mąki i jeszcze raz mieszamy trzepaczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę (350 g), sól, olej, ser żółty, cebulkę, sezam, delikatnie mieszamy ciasto, przekładamy je na stolnicę i zagniatamy.
3.Następnie dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na kształt prostokątu, kroimy na paseczki (cieńsze bądź grubsze, w zależności od tego jakie chcemy mieć grissini) i każdy rolujemy dłonią.
4.Grissini układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 15 minut (z termoobiegiem krócej).
Komentarze