Imbirowe śliwki

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Inspiracją do przygotowania tych śliwek było kruche ciasto ze śliwkami, które piekły moja mama i babcia - do tej pory pamiętam jego piękny, korzenny zapach z dzieciństwa. Postanowiłam wykorzystać więc pomysł na śliwki z korzennymi przyprawami i ukazać go w postaci przetworu na zimę. Pyszności!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 1 kg śliwek (najlepiej węgierek),
    - ok. 1/4 szklanki wody,
    - 3 cm kawałek świeżego imbiru,
    - 4 goździki,
    - płaska łyżeczka cynamonu,
    - 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu (w zależności od upodobań).
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Imbirowe śliwki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki dokładanie myjemy, osuszamy. Z owoców usuwamy pestki, miąższ kroimy w ósemki. Imbir obieramy (najlepiej łyżeczką do herbaty), kroimy w cienkie plasterki.
  • 2. Do garnka przekładamy śliwki i plasterki imbiru, mieszamy. Garnek ze śliwkami stawiamy na gazie i smażymy razem aż śliwki zaczną puszczać sok. Dolewamy 1/4 szklanki wody oraz dodajemy goździki i cynamon, smażymy ok. 1 godziny, aż całość znacznie zgęstnieje (jeżeli masa jest nadal zbyt rzadka, powtarzamy czynność jeszcze następnego dnia).
    Śliwki zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop klonowy lub miód (ilość wedle uznania), dokładanie mieszamy.
  • 3. Gorącymi śliwkami napełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy je przez 15-20 minut, studzimy.

Porady

Tak przygotowane śliwki sprawdzą się jako dodatek do deserów (np. lodów), twarogu, a nawet chleba, bo jest to rodzaj korzennych powideł. Można ich używać na zimno (do pieczywa) lub po podgrzaniu, na gorąco (jako sos do lodów).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować