Imbirowe serca wieprzowe

0 (0 ocen)

Potrawka podrobowa pełna aromatu. Danie utrzymane w smakach Dalekiego Wschodu. Świetne jako uzupełnienie obiadu lub na ciepłą kolację.

Składniki:

  • 2 serca wieprzowe (łącznie 750g)
    100 g słoniny bez skóry
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    1 nieduża marchewka (80g)
    12 cm-owy kawałek pora
    2 łyżeczki posiekanej bazylii
    1 łyżeczka posiekanych igieł rozmarynu
    3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
    1 kopiasta łyżeczka imbiru mielonego
    1 łyżeczka kminku całego
    szczypta papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Imbirowe serca wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Imbirowe serca wieprzowe 1. Słoninę pokroić w kostkę i wytapiać w szerokim rondlu ok. 10 min, często mieszając.
    Serca umyć, oczyścić z błonek, skrzepów krwi itp, wysuszyć, następnie pokroić na małe kawałki. Podroby włożyć do słoniny. Wsypać imbir, kminek i ostrą paprykę. Po wymieszaniu dusić 5 min.
  • Imbirowe serca wieprzowe 2. Pora i obraną marchewką drobno pokroić, dołożyć do zawartości rondla. Wlać sos sojowy i całość wymieszać. Dusić 30 - 40 min (aż serca będą miękkie), co jakiś czas mieszając.
  • Imbirowe serca wieprzowe 3. Do potrawy dodać posiekane zioła - wymieszać. Całość oprószyć mąką i chwilę zasmażyć. Serca doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porady

Słoninę można zastąpić 2 łyżkami masła - wtedy od razu należy dusić serca z dodatkiem przypraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować