Imbirowe risotto z kaszy bulgur

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wczoraj kupiłam pyszny Bulgur, importowany z Libanu. Czekałam na jego dostawę z utęsknieniem. Z mojego uradowania narodziła się propozycja na aromatyczne, smaczne risotto z delikatnej kaszy bulgur z intensywną nutą imbirową oraz z dodatkiem żółtej papryki ;)

  • 30 min

Składniki:

  • - 180 g kaszy Bulgur
    - 1 mała cebulka biała
    - 1 mała żółta papryka
    - 1 kieliszek białego wina
    - 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
    - 2 łyżki startego żółtego sera
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - około 600 ml bulionu warzywnego
    - czarny pieprz
    - sól ziołowa do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Imbirowe risotto z kaszy bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szlimy ją na oliwie z oliwek.
  • 2 2. Do cebulki dodajemy suchą kaszę Bulgur i smażymy do momentu, aż ta wchłonie całą oliwę.
  • 3 3. Kaszę zalewamy kieliszkiem wina i mieszamy do momentu odparowania alkoholu.

    Następnie do kaszy dolewamy partiami porcje bulionu, tak aby za każdym razem bulgur odpowiednio go wchłonął.

    W międzyczasie do kaszy dodajemy mielony imbir.
  • 4 4. W tym samym czasie, kroimy paprykę w drobną kostkę i podsmażamy ją delikatnie na drugiej patelni.

    * Paprykę podsmażam osobno, gdyż lubię jak zachowuje sprężystość i soczystość, a nie rozgotowuje się w risotto.
  • 5 5. Gdy kasza nabierze odpowiedniej miękkości i wchłonie cały bulion, dodajemy do niej podsmażone kawałki papryki, doprawiamy solą ziołową oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • 6 6. Na sam koniec, risotto ściągamy z ognia, dodajemy do niego 2 łyżki startego sera, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około 3 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza bulgur

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować