Imbirowe i biało-brązowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTECZKA IMBIROWE:
Przesiać mąkę, imbir, proszek do pieczenia do miski. Dodać masło i miksować, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą. Wbić jajko, wsypać cukier, sól i wymieszać aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na lekko przyprószoną mąką blat i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie .
Uformować z ciasta wałek o średnicy 5 cm, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
2.Nasmarować 3 blachy. Ciasto pokroić na plasterki grubości 1- 1,5 cm i układać na blachach w odstępach 2- 3 cm.
Piekarniki nagrzać do 190 stop C. Piec każdą blachę 8- 10 minut, aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Wyjąć, pozostawić na blachach , żeby nieco stwardniały, a potem przenieść na metalową kratkę, aby wystygły.
Przepis na ok 35 sztuk,
3.CIASTECZKA BIAŁO- BRĄZOWE:
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia do miski. Dodać masło i miksować aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, jajko i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao.
4.Uformować z ciasta 3 wałki o średnicy 2,5 cm, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Ułożyć wałki obok siebie, kolorami na przemian (biały- brązowy- biały), ścisnąć, aby się skleiły w jeden prostokąt. Zwinąć w folię i włożyć do zamrażarki na kolejne pól godziny.
5.Przygotować 3 blachy. Pokroić ciasto na plasterki o grubości 6 mm i układać na nasmarowanej blasze w odstępach 3 cm. Piec każdą blachę 12- 15 minut, aż brzegi ciasteczek lekko się przyrumienią w temp. 180 stop. C.
Po upieczeniu wyjąć, zostawić na blachach, aby lekko stwardniały, przenieść na metalową kratkę. Przepis na ok 45 sztuk.
Komentarze