Imbirowe i biało-brązowe ciasteczka

0 (0 ocen)

Szybkie ciasteczka , idealne na podwieczorek.

Składniki:

  • CIASTECZKA IMBIROWE:
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżeczki imbiru
    szczypta soli
    pól kostki masła
    jajko
    pół szklanki cukru

    BIAŁO-BRĄZOWE CIASTECZKA:
    2,5 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3/4 kostki masła
    3/4 szklanki cukru
    jajko
    łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Imbirowe i biało-brązowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTECZKA IMBIROWE:

    Przesiać mąkę, imbir, proszek do pieczenia do miski. Dodać masło i miksować, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą. Wbić jajko, wsypać cukier, sól i wymieszać aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na lekko przyprószoną mąką blat i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie .
    Uformować z ciasta wałek o średnicy 5 cm, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
  • 2. Nasmarować 3 blachy. Ciasto pokroić na plasterki grubości 1- 1,5 cm i układać na blachach w odstępach 2- 3 cm.
    Piekarniki nagrzać do 190 stop C. Piec każdą blachę 8- 10 minut, aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Wyjąć, pozostawić na blachach , żeby nieco stwardniały, a potem przenieść na metalową kratkę, aby wystygły.
    Przepis na ok 35 sztuk,
  • 3. CIASTECZKA BIAŁO- BRĄZOWE:

    Przesiać mąkę, proszek do pieczenia do miski. Dodać masło i miksować aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, jajko i wyrobić gładkie ciasto.
    Ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao.
  • 4. Uformować z ciasta 3 wałki o średnicy 2,5 cm, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na pół godziny.
    Ułożyć wałki obok siebie, kolorami na przemian (biały- brązowy- biały), ścisnąć, aby się skleiły w jeden prostokąt. Zwinąć w folię i włożyć do zamrażarki na kolejne pól godziny.

  • 5. Przygotować 3 blachy. Pokroić ciasto na plasterki o grubości 6 mm i układać na nasmarowanej blasze w odstępach 3 cm. Piec każdą blachę 12- 15 minut, aż brzegi ciasteczek lekko się przyrumienią w temp. 180 stop. C.
    Po upieczeniu wyjąć, zostawić na blachach, aby lekko stwardniały, przenieść na metalową kratkę. Przepis na ok 45 sztuk.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować