Idealna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy , ścieramy na dużych oczkach , odciskamy sok i przyprawiamy do smaku cukrem i cynamonem. Dodajemy 4 łyżki bułki tartej i mieszamy.
Mąkę , cukier , cukier waniliowy , proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Następnie dodajemy całą margarynę , śmietanę i żółtka i zagniatamy ciasto.Dzielimy na dwie części , jedna większa druga mniejsza.
Prostokątną dużą formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Wykładamy większą częśc ciasta , następnie smarujemy powidłami a na to wykładamy wcześniej przygotowane jabłka . Całośc przykrywamy drugą częścią ciasta .
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika , pieczemy 50 minut.
smakuje wyśmienicie zarówno na gorąco jak i na zimno.
Komentarze