Hreczanyki czyli kotlety gryczane z jagnięciną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Hreczanyki to takie kotlety mielone z kasza gryczana i jagnięciną, z dodatkiem bardzo dużej ilości czosnku , swietnie smakuja z sosem smietanowym z czosnkiem i koperkiem

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mielonej jagnięciny
    8 ząbków czosnku
    2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej palonej
    2 jajka
    pieprz
    sól
    olej lub smalec do smażenia

Hreczanyki czyli kotlety gryczane z jagnięciną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszamy skladniki 1. Obrany czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę do czosnku, utrzeć z solą.Czosnek z solą wymieszać z mięsem oraz kasza gryczaną. Wbić jajka, dodać pieprz i sol do smaku, wyrobić masę.

  • smazyny 2. Lekko naoliwionymi, czystymi dłońmi formować kotleciki i smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu ale niezbyt dużym ogniu, by nie przypalić naszych hreczanykow :) .
  • hreczanyki 3. Takie kotlety BARDZO dobrze smakują z sosem śmietanowym z czosnkiem i koperkiem.

Porady

Do takich kotlecikow mozna uzyc innego rodzaju mies

Komentarze

Podobne przepisy

5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Pieczone gryczane kotlety