Hreczanyki to takie kotlety mielone z kasza gryczana i jagnięciną, z dodatkiem bardzo dużej ilości czosnku , swietnie smakuja z sosem smietanowym z czosnkiem i koperkiem
60 min
Składniki:
500 g mielonej jagnięciny
8 ząbków czosnku
2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej palonej
2 jajka
pieprz
sól
olej lub smalec do smażenia
Hreczanyki czyli kotlety gryczane z jagnięciną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrany czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę do czosnku, utrzeć z solą.Czosnek z solą wymieszać z mięsem oraz kasza gryczaną. Wbić jajka, dodać pieprz i sol do smaku, wyrobić masę.
2.Lekko naoliwionymi, czystymi dłońmi formować kotleciki i smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu ale niezbyt dużym ogniu, by nie przypalić naszych hreczanykow :) .
3.Takie kotlety BARDZO dobrze smakują z sosem śmietanowym z czosnkiem i koperkiem.
Porady
Do takich kotlecikow mozna uzyc innego rodzaju mies
Komentarze