Hot dogi - pieski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, cukier i drożdże lekko podgrzać, (uważać, żeby nie przegrzać drożdży), do miski dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, aż będzie odchodziło od ścianek miski.
Ciasto podzielić na 6 części. Jedną część ciasta podzielić na 10 mniejszych części, które posłużą do uformowania uszu i nóżek. Ciasto odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Pięć części ciasta rozwałkować na prostokąt wielkości odpowiadającej długości parówki, po środku posmarować koncentratem pomidorowym, posypać przyprawą, położyć ser i parówkę. Zlepić brzegi dokładnie wzdłuż i z jednego końca parówki, a na drugim końcu pozostawić lekko wystającą parówkę, co będzie imitacją ogonka :) Z pozostałych części ciasta uformować uszy i nóżki, po czym przymocować je do wcześniej wykonanego tułowia (zawiniętej parówki). Do wykonania oczu i nosa posłużyłam się ziarnami ziela angielskiego. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem.
Tak przygotowane Hot Dogi piec w nagrzanym do temp. 180 st. C piekarniku przez ok. 20 minut, aż do zrumienienia ciasta.
Podawać z ulubionym sosem lub ketchupem.
Komentarze