Holenderski krem z porów

4.45 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 15 min

Ten krem jadła u mnie raz córeczka mojej przyjaciółki. Odtąd Patrycja nazywa mnie „ciocią od pysznej zupy”.

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • Bulion warzywny:
    2 marchewki
    pietruszka
    por
    mały seler
    2-3 listki laurowe
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    4-5 ziaren pieprzu czarnego
    sól

    Oraz:
    2 duże pory
    50 dag ziemniaków
    2 łyżki masła
    2 cebule
    1/2 szkl. śmietany 18-proc.
    sól
    pieprz
    szczypta startej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.45 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Holenderski krem z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy bulion: warzywa obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy 2 litrami wody. Wkładamy listki laurowe oraz ziarna pieprzu
    i ziela angielskiego. Lekko solimy. Gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pory oczyszczamy i myjemy. Białe i jasnozielone części kroimy w cienkie talarki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło, wsypujemy pora i cebulę. Dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. Często mieszamy, ewentualnie podlewamy małą ilością wody – pory nie powinny zbrązowieć.
  • 3. Wlewamy 1 litr bulionu. Dodajemy ziemniaki i gotujemy ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy zupa nieco ostygnie, dodajemy posoloną, zahartowaną śmietanę. Miksujemy.

    Pozostały bulion warto zamrozić. Dla dorosłych do zupy możemy podać
    wyśmienite grzanki: starty żółty ser mieszamy z majonezem, zmiażdżonym
    czosnkiem i solą, pastą smarujemy każdą kromkę. Następnie posypujemy sezamem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy
    w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować