Hiszpańska paella z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obieramy i kroimy
w plasterki. Chili myjemy, osuszamy,
usuwamy gniazdo nasienne.
Miąższ kroimy w małą
kostkę i podsmażamy z czosnkiem
na rozgrzanej oliwie.
2.Krewetki rozmrażamy i dodajemy
do papryki i czosnku.
Chwilę smażymy. Pomidora
sparzamy, usuwamy skórkę.
Miąższ kroimy w kostkę i wkładamy
do krewetek. Mieszamy
i chwilę dusimy.
3.Do paelli wkładamy fasolkę
szparagową. Wlewamy ok. 1,5 szklanki wody i wsypujemy
ryż. Doprawiamy.
4.Paellę gotujemy, aż ryż będzie
miękki, a woda wyparuje
(ok. 20 minut). W razie potrzeby
podlewamy wodą.
Porady
Osoby, które nie przepadają za krewetkami, mogą je zastąpić filetem z kurczaka.
Komentarze