Hiszpańska paella z krewetkami

4.51 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Lubię przygotowywać potrawy znane w innych krajach.

  • 45 min

Składniki:

  • ● 25 dag sprawionych mrożonych krewetek
    ● 1,5 szkl. ryżu
    ● 4 ząbki czosnku
    ● duży pomidor
    ● papryka chili
    ● ok. 1 szkl. ugotowanej i pokrojonej fasolki szparagowej
    ● oliwa
    ● przyprawy: ostra i słodka mielona papryka, szafran, kurkuma, sól, pieprz, curry
Wystaw ocenę:

4.51 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Hiszpańska paella z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy i kroimy
    w plasterki. Chili myjemy, osuszamy,
    usuwamy gniazdo nasienne.
    Miąższ kroimy w małą
    kostkę i podsmażamy z czosnkiem
    na rozgrzanej oliwie.
  • 2. Krewetki rozmrażamy i dodajemy
    do papryki i czosnku.
    Chwilę smażymy. Pomidora
    sparzamy, usuwamy skórkę.
    Miąższ kroimy w kostkę i wkładamy
    do krewetek. Mieszamy
    i chwilę dusimy.
  • 3. Do paelli wkładamy fasolkę
    szparagową. Wlewamy ok. 1,5 szklanki wody i wsypujemy
    ryż. Doprawiamy.
  • 4. Paellę gotujemy, aż ryż będzie
    miękki, a woda wyparuje
    (ok. 20 minut). W razie potrzeby
    podlewamy wodą.

Porady

Osoby, które nie przepadają za krewetkami, mogą je zastąpić filetem z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować