Hiszpańska paella z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szafran wrzucić do szklanki i zalać wrzątkiem. Paprykę, cukinię i szalotkę pokroić w kostkę i z trzema przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku podsmażyć na rozgrzanym oleju. Mięso pokroić w kostkę, obsypać przyprawami i wrzucić do warzyw. Wsypać ryż. Całość podsmażyć przez kilka minut, a następnie wlać wodę z szafranem i 3 szklanki wrzątki. Posypać przyprawami i przykryć. Dusić na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec wsypać groszem, a całość doprawić do smaku.
2.Owoce morza wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posypać pieprzem i wrzucić na patelnie na rozpuszczone masło. Dopiero wtedy posolić. Smażyć około 5 minut.
3.Paellę przełożyć na talerze i posypać owocami morza. Udekorować listami bazylii. Smacznego :)
Porady
Owoce morza można dodać pod koniec duszenia do paelli, nie trzeba ich przygotowywać oddzielnie.
Komentarze