Hiszpańska paella z owocami morza

0 (0 ocen)

Coś dla smakoszy krewetek i kalmarów :)

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
    250 g mieszanki owoców morza
    2 filety z udka kurczaka
    1 czerwona papryka
    2 szalotki
    1/2 młodej cukinii
    1 puszka groszku lub 1 szklanka mrożonego
    zioła prowansalskie
    chili
    sól, pieprz
    szczypta szafranu
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Paella

Hiszpańska paella z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szafran wrzucić do szklanki i zalać wrzątkiem. Paprykę, cukinię i szalotkę pokroić w kostkę i z trzema przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku podsmażyć na rozgrzanym oleju. Mięso pokroić w kostkę, obsypać przyprawami i wrzucić do warzyw. Wsypać ryż. Całość podsmażyć przez kilka minut, a następnie wlać wodę z szafranem i 3 szklanki wrzątki. Posypać przyprawami i przykryć. Dusić na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec wsypać groszem, a całość doprawić do smaku.
  • 2. Owoce morza wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posypać pieprzem i wrzucić na patelnie na rozpuszczone masło. Dopiero wtedy posolić. Smażyć około 5 minut.
  • 3. Paellę przełożyć na talerze i posypać owocami morza. Udekorować listami bazylii. Smacznego :)

Porady

Owoce morza można dodać pod koniec duszenia do paelli, nie trzeba ich przygotowywać oddzielnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Szafran Szalotka Ryż Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować